Apakah 7 panduan untuk memilih supplement soy protein yang perlu anda tahu?
1. Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic. Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic? Sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dan dari segi kajian, sudah terbukti ada hubung kait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ini.
2. Soybean itu mestilan Non-GMO (tak dihasilkan secara genetic) Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered? Sebab secara umumnya soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian, toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
3. Soy protein tu mesti mengandungi 9 asid amino. Badan memerlukan kesemua 9 ini untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman, antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
4. Dalam proses pembuatan soy isolate, soy flakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alcohol. Alcohol tu haram yelah satu hal gak, tapi kalau dicuci dgn alcohol, ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru-paru,etc. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang.
5. Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan. Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance, sedangkan kalau kekurangan bahan-bahan ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
6. Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan. Amino acids sangat sensitive dengan suhu yang panas. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result.
7. Soy isolate itu mesti ditambah dengan unsur calcium. Kenapa? Kajian melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian, unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein itu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tersebut. Kebanyakan pengusaha/pengeluar protein tidak menambah cukup kalsium dalam product mereka.
Harap jelas and boleh ambil ESP tanpa was-was. =)