Sunday, June 16, 2013

Cadangan Supplement Untuk Ibu Menyusu

Sebagai ibu menyusu, saya paham pasti para ibu tercari-cari supplement yang sesuai untuk meningkatkan kuantiti dan kualiti susu badan. Berikut ingin saya kongsi vitamin ataupun supplement yang disyorkan serta kepentingannya.

1) Vitalea (Multivitamin with Iron Formula)

Berfungsi untuk memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjamin kesejahteraan secara am.


2) B Complex

Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, serta emosi lebih stabil.



3) Vitamin C

Sebagai anti- oksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.



4) Alfalfa

Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan sangat membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.


5) OsteMatrix (Calcium & Magnesium)

Dalam susu ibu, antara komposisi nutrien yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk membina darah, membina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu-ibu yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susu ibu akan diserap dari yang tersedia dalam tubuh ibu.

Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period), mendapati susunya akan merundum. Ini disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.



6) Energizing Soy Protein (ESP)

Komposisi nutrien utama dalam susu ibu ialah protein  Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein  Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga. 

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.



Untuk pesanan and more details boleh hubungi saya,
SMS/WhatsApp: 016-225 4594 (Fadilah)